Formålet med denne sag er:
- At følge op på de dialogmøder, som udvalget har deltaget i med dagtilbudsområdets forældrebestyrelser
- At drøfte rammer og indhold for efterårets dialogmøder med afsæt i den besluttede procesplan for videreudvikling af kommunens dagtilbud og skoler
Opfølgning fra dialogmøderne med forældrebestyrelserne
Udvalget for Børn og Skole har i april og maj holdt dialogmøder med forældrebestyrelserne fra de fire dagtilbudsområder. Møderne har blandt omhandlet mål og resultater for det pædagogiske arbejde i institutionerne samt en status på bestyrelsernes erfaringer med områdestukturen.
Dialogmøderne med forældrebestyrelserne er et af de første synlige skridt i den procesplan for videreudvikling af kommunens dagtilbud og skoler, som kommunalbestyrelsen efter indstilling fra udvalget godkendte den 18. april 2018.
På dialogmøderne har udvalget blandt andet fået inspiration og input til udvalgets igangværende arbejde med at udarbejde indsatsområder for dagtilbud og skoler. Fra møderne kan der desuden udledes en række gennemgående temaer, som der skal arbejdes videre med i den fortsatte dialog mellem udvalg og forældrebestyrelserne
I overskrifter handler det om:
- Hvordan følges der op på mål og resultater – og på effekten af de ekstra midler, der er tilført til dagtilbudsområdet i 2018?
- Hvad er forældrebestyrelsens rolle? Hvordan spiller bestyrelsen sammen med forældreråd og udvalg – og hvordan understøttes bestyrelserne i deres arbejde?
- Hvordan får vi sammen fortalt de gode historier om dagtilbudsområdet (kommunikation og branding)?
- Et servicetjek på tildelingen til dagplejen (indkøb af materialer mm.)
Opsamlingerne fra dialogen om bestyrelsernes erfaringer med områdestukturen vil indgå i det samlede materiale, som skal danne baggrund for evalueringen af områdestrukturen.
En ramme for efterårets dialogmøder
Efterårets dialogmøder tager afsæt i to hovedtemaer:
- Kvalificering af indsatsområder i dialog med forældre, medarbejdere og andre samarbejdspartner, herunder inddragelse af lokalområderne (forslag til indsatsområder behandles i anden sag).
- Fortsat erfaringsopsamling med ny struktur – yderligere inddragelse af et bestyrelses- og medarbejderperspektiv. Evalueringen af dagtilbuds- og skolestrukturen afsluttes ultimo 2018.
Desuden er det aftalt, at der er en eller to temadrøftelser i kommunalbestyrelsen om status og forslag til indsatsområder.
Kvalificering af indsatsområder
Det forslås, at dialogen og det videre arbejde med kvalificering af indsatsområderne tilrettelægges ud fra en plan, hvor der sonderes mellem hvem, der er de centrale aktører og interessenter indenfor de forskellige indsatsområder.
Indholdsmæssigt kan forslagene til indsatsområder groft opdeles i to kategorier: en kategori der omhandler det faglige indhold i dagtilbud og skoler (sproglig understøttelse, styrkelse af læsning, matematik mm.) og en kategori der mere bredt handler om samarbejdet om dagtilbud og folkeskole samt deres rolle og placering i lokalsamfundet.
Hvor de faglige (pædagogiske- og undervisningsmæssige) temaer primært er velegnet til dialog mellem udvalget, bestyrelser og fagfolk, så henvender de øvrige temaer sig til en bredere kreds med deltagelse af f.eks. repræsentanter for lokalområderne og andre potentielle interessenter.
Desuden skal temaet om dagtilbud og folkeskolen i lokalområdet blandt andet koordineres med den proces, der er igangsæt om projektudvikling af 5 konkrete anlægsprojekter i henholdsvis Knabstrup, Stestrup, Svinninge, Tuse og Jyderup.
Fortsat erfaringsopsamling med ny struktur
Udvalget har på dialogmøderne med de fire forældrebestyrelser haft en første drøftelse af erfaringerne med områdestrukturen. Men udvalget har endnu ikke haft lejlighed til at møde skolebestyrelserne, som er nyvalgte fra skoleåret 2018/19.
Det forslås på den baggrund, at udvalget i perioden september/oktober mødes med de fire skolebestyrelser (enten samlet eller hver for sig) med et indhold, der indeholder såvel dialog om de relevante indsatsområder samt en erfaringsopsamling på områdestrukturen.
I forbindelse med den kommende APV og trivselsundersøgelse for de ansatte i efteråret vil der for dagstilbuds- og skoleområdet indgå en række supplerende spørgsmål, der omhandler erfaringerne med områdestrukturen. Resultatet af undersøgelsen forventes klar inden udgangen af oktober og en mulighed er, at udvalget primo november udnytter muligheden for at drøfte resultatet af undersøgelsen med såvel repræsentanter for de faglige organisationer, bestyrelserne og områdelederne inden evalueringen af den ny struktur afsluttes ultimo 2018.
Formålet er at få uddybet undersøgelsens resultater med afsæt i den viden som medarbejderrepræsentanter, lederne og bestyrelsesrepræsentanterne besidder om området.
Den videre proces
På baggrund af udvalgets drøftelse udarbejder administrationen en konkret plan for efterårets dialogmøder.